SEPA / +S/Shintaro Matsushita+Takashi Suzuki

first_img 2014 Projects CopyHouses•Tokyo, Japan photographs:  Hiroyuki HiraiPhotographs:  Hiroyuki HiraiSave this picture!© Hiroyuki HiraiRecommended ProductsWoodEGGERCompact LaminatesDining tablesB&B ItaliaDining Table – AyanaWoodStructureCraftEngineering – FootbridgesText description provided by the architects. There is a preface to the story of this house. Prior to purchasing the present site, our client had been considering a different site with very unique features: there were two small lots (50m2 and 20m2 respectively) with an off-limit zone with a steel tower in the middle, and the two lots were to be sold as a set. Although the client decided against purchasing in the end, he had been very impressed with the separate block scheme we proposed there, and this “illusionary house” was vividly embedded in his memory.Save this picture!© Hiroyuki HiraiThis is a house for a couple and a little dog. The site is located near a big park. On the north is a spacious garden of the neighbor’s house; on the south is a private dead-end street; and on the west is a frontal road. Situated in such an open environment, one feels as if living under a big sky, despite the smallness of the site. We made various studies with an intention to provide an open living environment to make the full use of the site. However, the “separate block” scheme on the previous split site somehow kept coming back in our minds and finally we decided to materialize the separate block scheme on this single site. The “empty space” created in the middle celebrates the openness of the site.Save this picture!© Hiroyuki HiraiThin slabs, both horizontal and vertical, span the “empty space”, enveloping interior and exterior living spaces. We also paid attention to ensure privacy. Due to thinness of the slabs, they can feel each other’s presence closely behind the walls. Numerous gaps are generated between the slabs, allowing passers-by to have a view towards the sky and the big oak tree in the neighbor’s house. The “empty space” has gradually transformed into a kind of public space. In order to create a bright and neat impression, we finished the entire space with white mosaic tiles, inside and outside. On the other hand, widths of blocks on both sides are adjusted while paying attention to maintain appropriate distances from neighbors. The width of the smaller block is only 1m. The outline of the pitched roof house blends in the outlines of surrounding houses.Save this picture!SectionIn the previous “illusionary house” scheme, the empty space with a steel tower was “illusionary” because it could not be used. But we can actually utilize the “empty space” on this site. It seems that even passers-by eventually start to share the space. Some people wandered into the space on the open-house day, and also on the day the clients moved in. Six months after the completion, we visited the house to find that the big oak tree, which used to be a symbol of the community, had been cut down due to construction of a new apartment building. We hope that the “empty space” will serve as a new symbolic place for the community, in place of the lost oak tree from now on.Save this picture!© Hiroyuki HiraiProject gallerySee allShow lessHeat Exchanger Važecká / Atrium ArchitektiSelected ProjectsVanke Sales Office / FCHASelected Projects Share “COPY” Year:  2014 “COPY” ArchDaily Area:  89 m² Area:  89 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/610838/sepa-s-shintaro-matsushita-takashi-suzuki Clipboard Japan Houses Year:  Photographs SEPA / +S/Shintaro Matsushita+Takashi Suzuki Architects: +S/Shintaro Matsushita+Takashi Suzuki Area Area of this architecture project Save this picture!© Hiroyuki Hirai+ 17 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/610838/sepa-s-shintaro-matsushita-takashi-suzuki Clipboard SEPA / +S/Shintaro Matsushita+Takashi SuzukiSave this projectSaveSEPA / +S/Shintaro Matsushita+Takashi Suzuki CopyAbout this office+S/Shintaro Matsushita+Takashi SuzukiOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesTokyoHousesJapanPublished on March 24, 2015Cite: “SEPA / +S/Shintaro Matsushita+Takashi Suzuki” 23 Mar 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – FocusGlass3MInterior Finishes at U.S. Bank StadiumPartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsFiber Cements / CementsSwisspearlFiber Cement Cladding Panels in B66 Business CenterMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsSculptformClick-on Battens in WestConnex M8 JunctionPanels / Prefabricated AssembliesBruagBack-Ventilated Facades – CELLONTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea CosmosGlassDip-TechCeramic Printing for Public TransportationAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Porcelain StonewareApavisaSlabs – Wild ForestBulbs / SpotsAmbiance LumiereLighting – ZetaMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more