El Ray / Simon Conder Associates

first_imgArchDaily United Kingdom “COPY” Architects: Simon Conder Associates Year Completion year of this architecture project El Ray / Simon Conder Associates El Ray / Simon Conder AssociatesSave this projectSaveEl Ray / Simon Conder Associates Save this picture!Courtesy of Simon Conder Associates+ 13 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/416744/el-ray-simon-conder-associates Clipboard 2008 “COPY” Photographscenter_img Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/416744/el-ray-simon-conder-associates Clipboard Year:  Projects Photographs:  Courtesy of Simon Conder AssociatesSave this picture!Courtesy of Simon Conder AssociatesText description provided by the architects. Dungeness beach is a classic example of ‘Non-Plan’ and the houses that populate the beach have developed through improvisation and bodge. This scheme develops this tradition in a way that responds to the drama and harshness of the landscape.El Ray is part of a group of five beach houses located immediately to the east of the huge Dungeness A power station. The original house consisted of a 19th century railway carriage with flimsy lean tos to the north and south. It was in extremely poor condition and too small to accommodate our clients and their growing family. We were asked by our clients to increase the accommodation area by approximately 50%, and dramatically improve the environmental performance of the house.Save this picture!Section and PlanThe new house incorporates the old railway carriage inside a highly insulated timber structure. The carriage forms the centre point of the main living area and accommodates the kitchen. A fully glazed southern elevation gives views out over the channel and a series of smaller slot windows on the other elevations give focused views of the adjacent lighthouse, coastguard station and nuclear power station.Save this picture!Courtesy of Simon Conder AssociatesThe sloping roof deck acts as an observation platform with extraordinary 360 degree views of the beach and the sea. The plan incorporates two courtyards to provide shelter from the constant wind.Save this picture!Courtesy of Simon Conder AssociatesEnvironmental PerformanceEnvironmental control is achieved through a combination of super insulation, passive solar gain, cross ventilation and a wind turbine.Save this picture!Courtesy of Simon Conder AssociatesThe high levels of insulation in the walls, roof and floor ensure that heat loss from the building is minimal and very little energy is required for heating, lighting and ventilation. External glazing consists of a combination of double-glazed, low ‘E’, argon- filled frameless fixed lights and thermally-broken, aluminium sliding doors. The structural timber frame is constructed from lightweight engineered timber I-Joists, braced inside and out with a sheathing material manufactured entirely from wood waste. The insulation between the I-joists and studs is made from recycled newspaper. The external cladding and decking is made from an FSC certified hardwood called Itauba and the internal wall linings, floors and all joinery are constructed from FSC certified birch plywood.Save this picture!Courtesy of Simon Conder AssociatesA canopy projects out over the south deck to shade the living areas from the high summer sun, but allows the low winter sun to warm the house. When necessary a wood-burning stove, using drift wood from the beach, is used to supplement the passive solar gain in the winter months and in extremely cold conditions electric under floor heating, powered by the wind turbine, will heat the two bedrooms and the bathroom.Save this picture!Courtesy of Simon Conder AssociatesIt is anticipated that the during the year the wind turbine will generate more electricity than the house will consume, meaning that the house can be run at carbon negative. The client intends to sell any surplus electricity generated by the wind turbine back to the National Grid.Save this picture!ElevationsProject gallerySee allShow lessPassion House M1 / Arhitekt 11Selected ProjectsBoulevards in Paris: A Mathematical Success?Architecture News Share Houses CopyHouses•Kent, United Kingdom 2008 CopyAbout this officeSimon Conder AssociatesOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesKentMies van der Rohe AwardHousesUnited KingdomPublished on August 19, 2013Cite: “El Ray / Simon Conder Associates” 19 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowershansgroheShower MixersVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Abstract EarthPartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsPanels / Prefabricated AssembliesKingspan Insulated PanelsInsulated Wall Panels – Designwall R-seriesWoodBruagRoom Acoustics – Interior Cladding PanelsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMBricksNelissenSpecial Bricks – Slips and HalvesCeramicsTerrealTerracotta cladding in Le TrèfleEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEASideboardsUSMLow Shelving – HallerTable LampsLeds-C4Lighting – ElampMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more