House with Podocarpus / Yasutoshi Mifune + Toru Atarashi

first_imgArchDaily Builder: Area:  319 m² Area:  319 m² Year Completion year of this architecture project “COPY” Year:  House with Podocarpus / Yasutoshi Mifune + Toru AtarashiSave this projectSaveHouse with Podocarpus / Yasutoshi Mifune + Toru Atarashi Save this picture!© Yasunori Shimomura+ 34 Share House with Podocarpus / Yasutoshi Mifune + Toru Atarashi CopyAbout this officeYasutoshi MifuneOfficeFollowToru AtarashiOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesOsakaHousesJapanPublished on June 02, 2014Cite: “House with Podocarpus / Yasutoshi Mifune + Toru Atarashi” 02 Jun 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemArmchairsUniForArmchair – ParigiLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsAluminium CompositesSculptformAluminium Façade BladesCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemWire MeshJakobWebnet in a Gymnasium in GurmelsDoorsLinvisibileLinvisibile Pocket Door | MareaPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WLouversReynaers AluminiumSolar ShadingHandlesFormaniFitting Collection – ARCMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream CopyHouses•Osaka, Japan ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/511336/house-with-podocarpus-yasutoshi-mifune-toru-atarashi Clipboard Houses 2013center_img Japan 2013 “COPY” Photographs photographs:  Yasunori ShimomuraPhotographs:  Yasunori Shimomura Architects: Toru Atarashi, Yasutoshi Mifune Area Area of this architecture project Mizokuchi construction Co.Ltd. Projects Basic Design Of The Project:Yasutoshi MifuneCity:OsakaCountry:JapanMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Yasunori ShimomuraText description provided by the architects. There has been a symbolic podocarpus tree in the premises since the old days. It used to be a little away from the human space and was not seen from the room in a daily life. For this new construction due to deterioration, the tree was left where it was to strengthen the relation between human and the tree by building a new position and new traffic line. By creating minimum surrounding with new round fence for the tree, form and existence of the tree are maximized. Walking under the tree in a daily life, and sitting down by the tree sometimes. Being in the room, liveliness and sense of security can be felt from the tree and at night it gives fantastic comfort, different from the daytime. It is believed to have become the core and close existence.Save this picture!© Yasunori ShimomuraThe location is in the urban center surrounded by high buildings. A white and flat structure can take in the limited brightness at maximum, enabling us to enjoy slight change of brightness projected on the flat walls by the season and time. At the same time, wind naturally flows through the building and the center of life traffic line from the yard to yard, showing various changes of nature by the season and time. We did not intentionally build unnecessary glass area or opening in consideration of the relation with the surrounding.Save this picture!© Yasunori ShimomuraRather, it is visually controlled depending on such position and size, leaving blank space by setback to reduce unpleasantness, sense of pressure and privacy issue. Taking account of the builder’s age, we reduced burden and risk in the life traffic line by avoiding uneven level from the entire room to the terrace for easily expanding activity range. Simultaneously, by making the fittings with sliding doors, wind flow can be adjusted. Furthermore, nursing care can be given and the elderly can handle without problem. Fittings are necessary in life for privacy and air conditioning, etc., but become rather distracting when unneeded.Save this picture!© Yasunori ShimomuraBy blurring the boundary of the living area without feeling the fittings, the boundary can be made where necessary depending on the purpose and season having a sense of openness. The interior is elaborated to create enjoyment, gorgeousness and liveliness by using strong color in the minimum space precisely because it is the place used by the elderly. Furniture and lighting equipment are designed to be functional and fit the space in consideration of the builder’s lifestyle. We believe this house can be resided by the elderly with enjoyment, comfortableness and style, but little difficulty, in the aging society as Japan’s issue and environment of urban center.The patio changes to be a fantastic place different from the daytime by the lightened up podocarpus tree.Save this picture!© Yasunori ShimomuraPatio in the daytime. Walking under the tree, and sitting down by the tree sometimes, and from the room, liveliness and sense of security of the tree can be felt at all times. Center back is the entrance.Save this picture!© Yasunori ShimomuraMinimum building based on the straight lines by white flat plaster-coated walls and concrete fences. The center is the stainless gate and the end is the garage entrance.Save this picture!© Yasunori ShimomuraLiving and dining room with a sense of openness. A podocarpus tree can be seen from the window, and slight change of brightness is projected on the white walls by the season and time.Save this picture!© Yasunori ShimomuraMinimum Japanese style room. Buddhist alter appears when the front slide panel is opened.Save this picture!© Yasunori ShimomuraThere is no uneven level down to the terrace in the back to blur the boundary between inside and outside when the window is open. The center is a desk for work, and the right side is a storage furniture for clothes and books.Save this picture!© Yasunori ShimomuraStorage furniture for clothes and books. The original pattern and coloring create enjoyment, gorgeousness and liveliness.Save this picture!© Yasunori ShimomuraWhen the window is open. The lightened up planting can be seen.Save this picture!© Yasunori ShimomuraBedroom furniture in consideration of the builder’s use. The open terrace can be seen in the back.Save this picture!© Yasunori ShimomuraBrightness is taken into the building at maximum in the daytime with glass and flat white walls, and at the nighttime, brightness from inside is used for exterior.Save this picture!© Yasunori ShimomuraA place for hobby. Shelf, table and chairs are originally designed by Yasutoshi Mifune. They are the furniture created in consideration of the builder’s use.Project gallerySee allShow lessGG Bioclimatic House / Alventosa Morell ArquitectesSelected ProjectsCasa E246 / Ezequiel Amado CattaneoSelected Projects Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/511336/house-with-podocarpus-yasutoshi-mifune-toru-atarashi Clipboard Year: last_img read more